Wat Is Een Podcast?

Nederlandse Podcasts - Wat is een Podcast? Er zijn vele manieren om uit te leggen wat een Podcast is. In deze blogpost beschrijf ik ze speciaal voor jou. De belangrijkste is wel dat een Podcast een manier van media te verspreiden in de vorm zoals jij het wilt. Of dit nu audio, video of geschreven tekst is.

Een ander belangrijk aspect is dat mensen zich kunnen abonneren op jouw content en dat deze automatisch wordt afgeleverd zodra jij deze geupload hebt naar de server.

Waar komt de naam Podcast vandaan?

De naam Podcast is bedacht door  Ben Hammersley in 2004. Hij schreef toen een artikel voor “The Guardian” en daar noemde hij deze naam voor een nieuw medium. De naam is een samentreksel van de woorden iPod en Broadcasting. Dit aangezien Apple op dat moment de aanbieder was voor mp3-spelers.

Broadcasting is een al oude ingeburgerde term voor het verzenden van audio of video. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele radio en televisie. Dit zijn broadcast kanalen. Zodoende dat de uitspraak van youtube ook is: “Broadcast yourself”. Laat zien wie je bent en wat jij te bieden hebt.

Het is geen online radio of video

In de naam Podcast zit zeer duidelijk de iPod verwerkt en dat is niet voor niets. Een Podcast is namelijk geen online radio of videoprogramma, want een Podcast download je en kan je daarna kijken waar en wanneer je wilt.

Je hoeft voor het luisteren van een podcast niet verbonden te zijn met een internet verbinding. De aflevering is immers al vooraf gedownload. Zeker wanneer je naar veel podcasts luistert heb je vaak een buffer op je mp3-speler staan.

Bij een Podcast is het dus zo dat jij bepaalt wat je luistert, wanneer je het luistert en hoe lang je het luistert. Je kunt een Podcast in de auto, in de trein, tijdens het afwassen of sporten luisteren. Hier kan je natuurlijk ook alle andere opties aan toe voegen die je graag wilt.

Ik vind het altijd heerlijk om tijdens het werken te luisteren naar de verschillende Podcasts te luisteren. Terwijl ik dit bericht schrijf luister ik naar een Podcast over “Once Upon A Time”.

Zorg dat mensen zich abonneren

Podcasts worden gedownload door zogenaamde podcatchers. Dit zijn programma’s die vanuit een RSS-feed een mediabestand automatisch kunnen downloaden. Dit klinkt allemaal heel technisch, maar een RSS-feed is niets anders dan een update van jouw blog die steeds aangevuld wordt.

Als mensen zich hierop abonneren met een RSS-reader hoeven ze niet steeds naar jouw website om het bericht te lezen. Een podcatcher is een RSS-reader die ook nog eens het audiobestand automatisch download.

De melding dat je de optie hebt om de embedded video te downloaden krijg je dan niet, je kan meteen gaan starten met het kijken van de video of luisteren naar het audio bestand.

Een Podcast is hier dus een bericht waar een media bestand in zit wat door een podcatcher gedownload kan worden.

De samenvatting van wat een Podcast is

Een podcast is een blogbericht met hierin een mediabestand (audio, video, PDF) dat via een RSS-feed automatisch gedownload wordt door een podcatcher. De naam komt van een samenvoeging van iPod en Broadcast.

Wil je graag meer weten over Podcasten? Schrijf je dan direct in voor de gratis introductietraining.

Ook zou ik het waarderen als je al deze informatie wilt delen met mensen die graag willen weten wat een Podcast is.

Eén gedachte over “Wat Is Een Podcast?”

  1. | I like it, and would actually listen to it, even in it28s demo form. Which is rare for me. Usually not a fan of demos. But why the name Bad Talk? I’m not into it so much, personally :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *