Het Hebben Van Een Podcast Is Een Absolute Must

Nederlandse Podcasts - Podcasten is de nieuwe vorm van Internet RadioIn dit blogbericht ga ik het hebben over waarom het hebben van een podcast een absolute must is. Dit idee kwam van Henk van der Wijk die mij de afgelopen tijd enorm geholpen heeft met mijn introductie cursus.

De grootste vraag die hij heeft is waarom moet ik nou een podcast beginnen? In plaats van hem een persoonlijke e-mail terug te sturen heb ik besloten om een volledig blogbericht over dit onderwerp te schrijven.

Er Is Geen Tijdsdruk

Het eerste is de tijdsdruk. Mensen hebben het tegenwoordig druk en hoewel ze uren op Facebook zitten, hebben ze geen tijd om rustig een blogbericht of een video te bekijken. En ga eens voor jezelf na hoe jij hier tegenover staat.

De maximale lengte voor een blogbericht is +/- 1000 woorden (ongeveer 3 minuten). Een youtube video mag maximaal 5 minuten duren en bij hoge uitzondering 10 minuten. Wanneer je echter gaat kijken naar een audio podcast, dan is de aandachtspan een stuk langer, namelijk 20-30 minuten in Nederland en als je een goede entertainment factor hebt, dan is kan dit zelfs oplopen tot 1 uur.

Het grote verschil wordt veroorzaakt doordat je een audio podcast kan beluisteren terwijl je iets anders aanhet doen bent. Denk hierbij aan het reizen van en naar je werk of school, waar de gemiddelde Nederlander 20-30 minuten over doet. Herken je hem šŸ˜‰

Verder kan je een podcast beluisteren tijdens het huishouden, als je aan het sporten bent of wanneer je ergens rustig zit. Je moet het zo bekijken, overal waar je de radio aan kan hebben of muziek kan luisteren, kan jouw luisteraar ook naar jou luisteren.

Geen Internetverbinding

Daarbij is bij het bekijken van een online video of het lezen van een blogbericht een internet verbinding noodzakelijk.

Helaas zijn er nog steeds situaties en plaatsen waar je geen internet verbinding hebt.

Zoals wanneer je in het vliegtuig zit, in de metro wil het bereik nog wel eens niet optimaal zijn en natuurlijk kan het soms ook gewoon zijn dat het netwerk het even niet doet. Daarbij moet je je afvragen of je dit allemaal op het GSM netwerk wilt doen, want een landelijke publieke WiFi is er nog lang niet.

Bij een podcast download je de gehele aflevering wanneer mogelijk en vervolgens beluister je hem wanneer je tijd hebt. Je hoeft niet nog te wachten tot de video of het audio bestand gedownload is, maar je start meteen met kijken.

Verbonden Met Je Luisteraar

Wat je wilt gaan doen is een goede connectie met jouw luisteraars gaan opbouwen. Als bezoekers naar jouw podcast gaan luisteren leren ze jou echt goed kennen.

Daarbij is een podcast enorm intiem, want 9 van de 10 keer praat je direct in het oor van de ander. Want zeg nou zelf, hoeveel mensen laat jij in jouw oor praten?

Doordat de tijd van een podcast zo lang is, kan je echt de tijd nemen om mensen persoonlijk te adresseren. Hierdoor voelen mensen zich vereerd en voelen zich nog meer verbonden met jou. Daarbij geef je hen direct ontzettend waardevolle informatie. Waardevoller dan je in welk blogbericht dan ook zou kunnen doen.
Vergeet ook zeker niet het feit dat mensen het idee hebben op de radio te zijn als hun e-mail of reactie wordt voorgelezen of nog mooier als ze een gesproken reactie achterlaten en echt daadwerkelijk hun eigen stem horen. Dat is een ervaring die ze nooit meer vergeten en ze voelen zich echt verbonden met jou.

Aangezien je podcast 4-5 keer zo lang mag zijn als een youtube video, zorgt ervoor dat je meer tijd mag besteden aan het praten over jezelf. Wat is er gaande in jouw leven en dit breng je op deze manier over naar de daadwerkelijke content.

Je kan makkelijker op jouw eigen ervaringen met jouw onderwerp ingaan. Mensen leren jou zo veel beter kennen en dit wekt niet alleen onwijs veel vertrouwen op, maar je wordt nog veel meer een expert op jouw vakgebied.

Waarom Is Dit Belangrijk?

Tegenwoordig wordt er nog wel verkocht, maar de meeste top verkopers zijn het er over eens dat het niet meer gaat om verkopen, maar het bieden van waarde. Helpen inkopen wordt ook wel gezegd. In een podcast kan je ontzettend veel waarde geven en bouw je een warme relatie op met jouw toekomstige klant.

Vraag het aan iedere verkoper en die zal jouw vertellen hoe warmer de band met je klant, hoe makkelijker er verkocht wordt. Het is niet meer zoeken naar de goedkoopste, nee het is ja daarvoor moet je bij die en die zijn, want die heeft er verstand van en helpt je altijd goed.

Als jij die persoon wilt zijn, dan is het hebben van een podcast onmisbaar. Je kan zo namelijk jouw eigen producten, maar ook producten van een ander promoten. Niet alleen voor de bovenstaande punten, maar nog vele andere redenen.

Heb je geen idee waar je moet beginnen met Podcasten? Klik dan hier om je aan te melden voor mijn GRATIS Podcast Introductie Training.

Mocht je vragen hebben? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten en ik beantwoord jouw vraag persoonlijk šŸ˜‰

EĆ©n gedachte over “Het Hebben Van Een Podcast Is Een Absolute Must”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *